«

»

Apr
16

Agricultura în România

Agricultura românească are un potenţial imens de dezvoltare.

Poziţia privilegiată a României în topul ţărilor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte resursele agricole şi oportunităţile pe care aceasta le are prin atragerea fondurilor europene în perioada 2007-2013, demonstrează tocmai acest potenţial, însă, în realitate, performanţele în acest sector sunt încă modeste.

Acest lucru se întâmplă, în principal,  din cauza faptului că foarte mulţi dintre cei care activează în agricultură nu au putut accesa finanţarea externă, dar nici nu s-au putut dezvolta numai pe baza sprijinului guvernamental. De ce? În primul rând, pentru că acesta este foarte redus spre inexistent.

De asemenea, asumarea riscurilor în acest sector reprezintă un aspect esenţial. Tatăl meu, un om extraordinar (şi nu spun asta doar pentru că este vorba despre tatăl meu :) ), dar care de obicei este destul de precaut şi nu-şi asumă foarte multe riscuri, este inginer agronom şi fermier, activează de peste 20 de ani în această industrie şi a ştiut când a venit momentul să-şi asume riscuri pentru a se menţine pe linia de plutire, dar şi pentru a progresa.

Progresul nu este, din păcate, încurajat atât de mult pe cât ar fi necesar. Pentru că lipsesc sistemele de irigaţii, fiecare producător agricol trebuie să se descurce cum poate.

Există foarte multe minusuri în acest sector, însă se remarcă o uşoară revigorare prin investiţii majore în agricultură.

Construirea de silozuri reprezintă bonusul câştigător pentru o productivitate ridicată.

Trebuie ca România să răspundă în permanenţă noilor provocări, în scopul adaptării în totalitate la Politica Agricolă Comună (PAC).

Sursă foto aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email este confidentiala.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>